– Blijf in gebieden met veel mensen.
– Vermijd u te verplaatsen met waardevolle objecten en zichtbare luxegoederen.
– Wees onopvallend wanneer u geld tevoorschijn haalt en vermijd in winkels met dikke stapels biljetten te betalen. Verspreid uw geld over verschillende zakken.
– Neem geen slachtofferhouding aan, ontvlucht blikken van anderen niet en gedraag u met zelfvertrouwen. Vaak leidt het gedrag van het slachtoffer tot een overval.
– Schreeuw niet wanneer u overvallen wordt. Uw overvaller bevindt zich ook in een ongebruikelijke situatie en u kunt zijn reacties niet voorspellen.
– Als uw overvaller gewapend is, steek dan uw handen in de lucht en spreek op kalme toon. Kondig iedere handeling die u uitvoert aan wanneer u op zijn eisen ingaat. Maak geen plotselinge bewegingen.
Als toerist of vreemdeling bent u gemakkelijk herkenbare prooi en het gebrek aan kennis van de plaatsen die u bezoekt, verhoogt uw blootstelling aan het risico van agressie.
Er zijn twee soorten agressie:
– Opportunistische agressie: het is een willekeurige agressie afhankelijk van de context en de mogelijkheden die de aanvaller krijgt. Behalve op bepaalde plaatsen en bepaalde gebieden, is het moeilijk om de context van dit type agressie te identificeren als een preventieve maatregel. De laatste is voornamelijk gebaseerd op verrassing en het is de mogelijkheid en verleiding gegeven aan de agressor die het onheil met zich meebrengt. De houding en het gedrag van de mishandelde persoon kan ook een trigger zijn.
– Gerichte agressie: het is een agressie die voorbereid, met voorbedachten rade en gepland is. Pre-targeting stelt aanvallers in staat zich voor te bereiden op hun onheil door het potentiële slachtoffer te volgen en te observeren, hun gewoonten, schema’s en dagelijkse verplaatsingen te identificeren.
Hoe agressie te voorkomen en een aanvaller te herkennen:
– Let op je positie op straat. Kies ‘s nachts de hoofdwegen en goed verlichte straten.
– Vermijd de menigte mensen die je zou kunnen ontmoeten.
– Vraag uzelf tijdens het reizen af wat het meest waarschijnlijke gevaar is en wat het veiligste onderkomen zou zijn.
– Maak een rationeel gebruik van het land waar je bent. Observeer de mogelijkheden van uitgangen die voor u beschikbaar zijn. Als u zich op een afgesloten plaats bevindt, zoals een bar of een restaurant, moet u weten waar de verschillende uitgangen zijn. Als je op straat bent, vermijd dan om naar gebieden te gaan waar het gemakkelijk is om jezelf te isoleren. Controleer de gebieden waar u misschien verrast bent op uw route.
– Neem geen houding en houding aan van het slachtoffer, loop niet voor de ogen van anderen weg en neem een zelfverzekerd gedrag aan. Het gedrag van het slachtoffer zorgt vaak voor agressie.
– Vermijd bewegen met waardevolle spullen en uiterlijke tekenen van rijkdom.
– Wees discreet wanneer u het geld verlaat en niet in de winkel betaalt met grote bundels bankbiljetten. Verspreid uw geld in verschillende zakken, zodat u niet al het geld hoeft te nemen dat u bij u heeft.
In geval van agressie, is het meest natuurlijke wat je moet doen om te vluchten. In dit geval:
– Privilege een gebied met een hoge bevolkingsconcentratie. De aanwezigheid van een menigte om je heen kan je aanvaller ervan weerhouden je te volgen en je aan te vallen vanwege de risico’s die hij of zij neemt en de potentiële getuigen.
– Vluchteling in een institutioneel gebied of een plaats van veiligheid, zoals een politiebureau, een brandweerkazerne, een staatsgebouw, een handelsgebied met veiligheidsagenten, enz.
– Als uw agressie ‘s nachts plaatsvindt, zoek dan naar een goed verlichte plaats en geef de voorkeur aan de hoofdslagaders om niet geïsoleerd te worden op een donkere plaats die de agressors in hun onheil zal bevoordelen.
In een aanval kunnen communicatie en dialoog met de dader de spanning verminderen en de spiraal van agressie verminderen. Als er een ruil is met je misbruiker:
– Probeer zoveel mogelijk je angst onder controle te houden. Als tijdens de dialoog je misbruiker je angst voelt, zal hij het gebruiken als een psychologisch bezit. Vergeet niet dat je stress je redenering blokkeert.
– Kijk naar je aanvaller maar repareer hem niet. Je blik op je agressor mag niet wantrouwend zijn en mag ook niet verlegen zijn. Visueel contact kan de spanningen kalmeren.
– Probeer de tekortkomingen van je aanvaller te misbruiken door een inschatting te maken van de machtsverhoudingen met hem en de middelen te analyseren die hem ter beschikking staan, op het moment dat hij je aanvalt en de omgeving waarin je jezelf bevindt.
– Zoek naar de motor en motivatie van je aanvaller. Waarom valt hij je aan? Wat is zijn doel? Probeer om deze redenen een dialoog op te zetten.
– Als je aanvaller gewapend is, steek je handen op en spreek je rustig. Leg elke beweging uit die u doet om aan uw verzoek te voldoen. Maak geen plotselinge gebaren.
– Niet schreeuwen. Bij agressie is stress wederkerig. Je misbruiker bevindt zich ook in een ongewone context en je moet niet vooruitlopen op zijn reacties. Een schreeuw kan ervoor zorgen dat hij de controle verliest en geeft hem een reden om je fysiek aan te vallen. Een misbruiker kan ook onder invloed zijn van drugs of alcohol, waardoor hij des te onvoorspelbaarder wordt in zijn reacties.
Tijdens de agressie, als de dialoog of de ontsnapping niet mogelijk is, is het noodzakelijk om de duur van uw agressie zo veel mogelijk te beperken:
– Geef de dader wat hij van je vraagt. Uw materiële of financiële activa zijn klein in vergelijking met uw fysieke integriteit.
– Als uw misbruiker begint te slaan, probeer dan zoveel mogelijk de vitale delen van uw lichaam, inclusief het hoofd en de nek, te beschermen. Probeer weg te komen en probeer hulp te krijgen van iemand naast je.
– Probeer jezelf niet op de grond te vinden, het is in deze positie dat je het meest kwetsbaar bent.
– Roep in een geïsoleerde ruimte of niemand je te hulp komt.
– Als u met het openbaar vervoer reist, trekt u het waarschuwingssignaal als uw aanvaller nog in de trein zit.
Na de agressie:
– Blijf als je kunt niet op de plaats van agressie. Zoek een openbare plek om te schuilen.
– Informeer de politie: bel 112 of het dichtstbijzijnde politiebureau.
– Breng de lokale contactpersoon op de hoogte die u in het land heeft. Hij zal u kunnen helpen om de situatie te waarderen en u in staat stellen een beetje de gebeurtenis uit te voeren die u zojuist heeft ondergaan. Als u geen lokaal contact hebt, kunt u uw hotel hiervan op de hoogte stellen.
– Breng uw ambassade op de hoogte. Deze laatste kan u nuttige aanbevelingen doen, afhankelijk van het land waar u zich bevindt. Als uw administratieve documenten zijn gestolen, kunnen ze u helpen ze opnieuw te doen.